Sauna Nedir ? Saunanın Tarihcesi

    İlk sauna kullanımı Orta Asya steplerinde başlamıştır. Orta Asya’dan Rusya’ ya Rusya kanalı ile de İskandinav ülkelerine ulaşmış , FİNLANDİYA’ da gelişimini tamamlamıştır.

Sauna içerisinde sıcak ve kuru havanın bulunduğu ,insanların rahatça yatıp oturabilecekleri kadar büyüklüğü olan ahşaptan yapılmış bir çeşit sıcak hava banyosudur. Genel olarak saunada sıcaklık 40 ile 90 C derece arasındadır. Hararet tavan yüksekliğinde 100 C dereceyi bulur.

Tekniğine uygun havalandırma yapılmış bir saunada % 5 ile % 10 arasında nem bulunması insanın bu sıcaklığa dayanmasını sağlar. Kızarmış soba taşlarının harareti tahminen 200 C derecedir. Daha önceden seçilmiş ferahlatıcı sauna esansları ile kovada karıştırılan suyu sauna kabinindeki nem oranını kontrol ederek kızgın soba taşlarına dökmek gerekmektedir. Bu saunanın temel özelliğidir. İnsanların gözünde
geleneksel saunaları muteber kılan tek özellik sauna buharının kalitesidir.
Saunanun faydalanan kimseler için ( Spesifik ) bir tedavi hedefi yoktur. İnsan sağlığına koruyucu vucudumuzu doğayla uyum içinde yaşama hazırlayıcı asrımızın en korkunç hastalığı olan Stresin giderilmesindeki görevi kabul edilmelidir. Sauna insanın oturur halde sulu terlediği yerdir.Pasif durumda iken kaliteli şekilde terlemenin avantajları fazladır. En başta aktif terlemede oluşan yorgunluğun tam tersine sunada terlme ile yorgunluk giderilir.Toksik metabolizma artıklarının deri gözeneklerinden ter yoluyla uzaklaştırılması genel rahatlama ve gevşemeyi sağlar. Vucudun ısı, değişimleriyle kalp atım sayısı ( Nabız ) arasında doğrusal bir ilişki vardır. Saunadaki sıcak havaya bağlı olarak vucut ısısı artar, nabız atrısıda bununla beraber artar. Saunada nabız istirahat haline göre %50 – 60 artar dakikada 100 – 150 atıma çıkabilir. nabızdaki bu hızlı artışa karşın kan basıncında ( Tansiyonda)

Sistolde çok hafif bir artış olur. Bu nedenle dolaşım sistemine binen gerçek yük düşüktür. Az antremanlı kalpler bile saunaya kolayca uyum sağlayabilirler. İyi antremanlı sporcularda yapılan nabız karşılaştırmalarında 90 C sıcaklığındaki bir saunada 15 dakika kalmak nabız ölçümlerinde 3000 m. koşuya eşit olduğu görülmüştür. Bu nedenle düzenli sauna kullanımının yararına inanılmaktadır.

Sauna’nın Sağlığa Faydaları

1- Cilt Bakımına Destek Olur

Eski çağlardan günümüzde kadar cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan sauna, alternatif tedavi yöntemi olarak bilinir. Cilt üzerindeki gözeneklerinin açılmasını sağladığı için hücre yenilenmesi üzerinde de oldukça büyük etkiye sahiptir. Cilt üzerinde olan bir diğer etkisi ise kılcal damarlar üzerindeki dolaşımı artırmasıdır. Kan dolaşımı arttığı için cilt daha pürüzsüz ve bakımlı görünür. Ayrıca dokuları güçlendirerek kırışık oluşumu konusunda da önleyici bir etki sunar. Işıltılı, sağlıklı ve temiz bir cilt için dilediğiniz zaman saunanın gücüyle tanışabilirsiniz.

2- Kaslarınızı Güçlendirir

Yüksek ısıda uygulanan sauna, yağ yakımına katkıda bulunduğu için direkt olarak kaslarınızın yoğunluğu üzerinde de fayda sağlar. Kan sirkülasyonunu artırır ve vücudu yeni bir görüntüye kavuşturur. Böylelikle kaslarda yer alan yağ oranı dengelendiği için vücudunuz daha estetik ve orantılı görünür.

3- Kalp Sağlığınız Üzerinde Etkilidir

Saunada sıcaklık oranı artıkça kalp atış hızı da doğrudan artma eğilimi gösterir. Kalp açısından bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa düzenli olarak yapacağınız sauna seansları ile kalp sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.

4- Kalori Yakmanıza Yardım Eder

Sauna’nın başlıca faydalarından birisi de zayıflama üzerinedir. Saunanın ısısı arttıkça kalp atışı da artacak ve böylelikle kişinin daha çabuk kilo vermesi hızlanacaktır.

5-Vücut Direncinizi Artırır

Buhar ile yapılan sauna, vücudu nezle, grip veya bronşit gibi bağışıklık sistemini baz alan hastalıklara karşı koruma altına alır. Verilen yüksek ısı, kan hücrelerinin artmasını amaçlarken diğer yandan da virüs ve mikrop gibi çeşitli zararlı etkenleri vücudunuzdan uzaklaştırır. Bu sayede hastalıklara yakalanma riskiniz de minimum düzeye indirgenmiş olur.

6- Toksinleri Temizler

Dengeli ve düzenli olarak uygulanan ısı işlemi, vücudun terlemesine ve kanda yer alan ısının deri yüzeyine çıkmasına yardım eder. Dolayısıyla yapılan sauna faaliyetleri, vücudun içerisinde bulunan toksinlerin deri ve ciltten dışarı atılmasını sağlayarak derinlemesine bir temizlik imkanı tanır.

7-Uykunuzu Düzenli Hale Getirir

Derin ve sağlıklı uyku için saunaya gitmek, her zaman için faydalı olacaktır. Vücudunuza rahatlatıcı bir etki sunan sauna sayesinde, gece boyunca daha kesintisiz ve kaliteli bir uyku süreci geçirmek mümkündür. 

8- Stresi Azaltır

Günümüzde sıklıkla yapılan tıbbi araştırmalar, saunanın stres üzerinde etkileyici bir işleve sahip olduğunu belirtir. Sauna esnasında vücut üzerindeki kaslarda ve sinirlerde gevşeme sağlandığı için streste doğrudan azalma eğilimi gösterir.